Engelsk flag

Mange spør om formater og logistikk

Lurer du på formater, lydnivå, med mer?


Video-format:

DV PAL Anamophic i en AVI-fil eller på en DV/DVCam-tape (25 Mbit DV, 25 fps, interlaced, lower field first, 720x576)

Dette formatet er widescreen 16:9 der et bredt bilde blir klemt inn i en 720x576 ramme (anamorft). I realiteten er derfor alle aktører svært "høye og slanke" i denne videoen. Normale proposjoner får man først ved å fortelle spilleren/redigeringsprogrammet/Set-top-boksen at bildet skal strekkes ut igjen. Hele systemet antar at videoen er Anamorf. Dersom widescreen-innholdet er ekportert feil (ikke anamorf men f.eks letterboks) vil aktørene ved visning bli "breie og tette" og det er vel noe få vil like...
Har du 4:3 materiale, altså ikke widescreen, må dette legges inn i et anamorft 16:9 prosjekt i en redigeringsenhet og kjøres ut på nytt. Alternativt konvertere med hardware. Resultatet skal bli et bredt bilde med sorte felt på hver side (om kilden er 4:3). 

NB! Når filen er eksportert bør den sjekkes for fieldorder feil før du laster den opp. Fieldorder feil oppstår når øvre og nedre halvbilde spilles av i feil rekkefølge (motsatt av innspilling/koding) og ser ut som flimring ved raske bevegelser. Dette kan sjekkes på en videomonitor som viser bildet interlaced (annenhver lower/upper field). Dersom du ikke har en videomonitor men bruker din dataskjerm som kun viser helbilder (progresiv), må du installere et program. Last ned VLC media player (gratis) her http://www.videolan.org/vlc/ og velg Video - Deinterlace - BOB i menyen til dette programmet (Alternativt video - deinterlace - ON og deinterlace mode - BOB på nyere VLC-versjoner). Da vil dataskjermen din oppføre seg som en videoskjerm og avsløre feilen. Om videoen flimrer ved raske bevegelser må den eksporteres fra redigeringsprogrammet på ny, med motsatt fieldorder (conform to lower/upper). I Premiere (CS4) er det veldig enkelt å bytte fieldorder. Man høyreklikker på kildefilen i venstre vindu for å velge hvordan den tolker kilden, trykk interpret footage, deretter velg motsatt fieldorder av det den står i under "current" (conform to lower/upper field). Så eksporterer man med preset DV widescreen (skal alltid være lower field first)...og sjekker resultatet i VLC (Husk Video-deinterlace-BOB!. Alternativt video - deinterlace - ON og deinterlace mode - BOB på nyere VLC-versjoner).

Vi har ingen mulighet til å sjekke fieldorder-feil. Det er redaktørens ansvar å levere i riktig format. Generelt gjelder det at DV/DVCPRO er lower field first og alt annet er upper field first. Uansett bør dette sjekkes!


Lyd-format:

Ukomprimert, 16 bit, stereo, samplingsrate 48000 Hz.

Lyden lagres i samme AVI fil (AVI type 2) eller på samme tape som videoen.
Dette lydformatet er standard på DV.


Lyd-nivå:

Dersom man har tilgang til et loudness meter anbefales -23 LUFS som gjennomsnittlig nivå (+/- 0.5) og - 1dBTP som maksimalt nivå.

Loudness er et bedre mål for lydnivå enn dBFS/dBu og mer lik slik det faktisk høres. Om samtlige følger denne anbefalingen fra EBU (https://tech.ebu.ch/docs/r/r128.pdf) vil innslagene fremstå med samme lydnivå for våre seere.

Det beste er selvsagt om redigereren bruker et godt loudnessmeter i miksen slik at nivået blir riktig i utgangspunktet. Men det er også mulig å etterjustere nivået med lodnessnormalisering.

Her er et eksempel på loudnessnormalisering i Adobe Premiere:

https://www.youtube.com/watch?v=aeDhalO8D7k

BS1770gain er et alternativ med fri programvare som kan anbefales for Windows/Linux:

http://bs1770gain.sourceforge.net

Dersom man ikke har muligheter til å justere loudness eller vanskelig for å få tilgang på et loudness meter kan til nøds retningslinjene under følges, men samtlige store kringkastere følger EBU R128 så vi oppfordrer alle til å bruke loudness:

Nominelt/Normalt nivå må være -18dBFS eller 0dBu
Maks/Peak nivå må være -9dBFS eller +9dBu

Lyden blir ikke automatisk justert på utgangen men må trimmes manuelt for hvert enkelt innslag.
Holder alle seg til denne regelen vil lydnivået på sendingen bli jevnere, dog ikke så jevnt som ved bruk av loudness som er et mer subjektivt mål for lydstyrke.
Har man et meter i redigeringsprogrammet der 0 er toppen (Alt over 0 er overstyrt) følger man dBFS skalaen (db Full Scale).
Nivået skal i såfall aldri gå over -9 dBFS (9dB under 0).
Har man et meter der 0 nivået er litt lenger ned på skalaen følger man sannsynligvis dBm-skalaen (VU).
Nivået skal i såfall aldri gå over +9dBm

Bruk fri musikk!

Det er redaktørens avsvar å registrere hva som er brukt av musikk på sitt innslag. For å holde dine avgifter til TONE nede oppfordrer vi deg å bruke fri musikk fra for eksempel følgende linker:

http://creativecommons.org/legalmusicforvideos/


Slik eksporterer du fra redigeringsprogram til riktig format (med opplasting):

Følgende veiledning er laget for Adobe Premiere CS 4 der man kan spille inn video fra DV-tape. Filen som spilles inn, kan lastes opp direkte, men har man trege linjer (ADSL) må filen først komprimeres til MPEG4.
(Trinn 1-7 er for å gjøre filen mindre slik at man kan laste opp med ADSL-linje. Dersom man har en raskere linje og filen finnes i DV AVI, brukes kun trinn 8-14)
 
1. Opprett et nytt prosjekt i Premiere med "PAL DV Widescreen 48kHz"
2. Spill inn tapen med File - capture - sett inn (i) og ut (o) punkt, gi filen riktig navn og trykk capture in/uot.
3. Se på "settings" i capture-vinduet hvor denne videofilen er lagret. Det er denne AVI-fila du vil bruke videre etter at Premiere er lukket.
4. Start Adobe media encoder CS4 (Som et eget program). Alternativt legg videoen på tidslinja og velg "File" - "eksport" - "media" i premiere, men det hender at eksporten feiler pga en bug (Denne bugen kan løses. Se * nedenfor).
5. Velger "add file" og henter inn AVI-fila som er spilt inn fra tape (Derom Adobe Media Encoder er startet opp som eget program).
6. Setter format = "H.264" og preset = "PAL DV WIDESCREEN high quality" (3 Mbps med 6Mbps peak og aac-lyd). Noter også hvor mp4-fila blir lagret.
7. "Start que" (evt remove tidlgere items før dette) og komprimeringen begynner. Denne prosessen gjør at fila blir ca 20% av oprinnelig størrelse.
8. Oppretter klipp på admin.frikanalen.tv - video-registrering - opprett ny Frikanalen Video
9. Gi klippet en fornuftig tittel (Det er denne som vises i sendplanen - maks 30 tegn)
10. Velg kategori for videoen (Bestemmer hvor i sendeplanen man får tilgang)
11. Skriv inn varigheten på videoen (i antall sekunder). Om ikke den er presis rettes dette automatisk etter opplasting. Funksjonen er for å reservere tid i sendplanen (Maks 1770 sek)
12. Huk av "publiser til frikalalen.tv" (Dette legger videoen ut på nett-siden)
13. Trykk "save" og det dukker opp en link med navnet "last opp" øverst til venstre.
14. Last opp video på siden denne linken fører deg til. Trykk pluss (add) for å velge mp4-filen du skal laste opp og trykk på play-symbolet (send).
 

* Problemet med eksport fra Premiere kan løses på følgende måte:
 
Prøv å slette AME preferences fra C:Documents and Settings<User Name>Application DataAdobeAdobe Media Encoder og se om det hjelper.
Eller her hvis du har Vista: C:Users<User Name>AppDataRoamingAdobeAdobe Media Encoder4.0AMEPrefs.xml.
Kan i tillegg følge denne forklaringen om det likevel ikke virker som det skal: http://frankieloscavio.blogspot.com/2009/03/fixing-adobe-media-encoder-export.html

Etter at opplastingen er ferdig og komprimeringen er fullført, blir videoen tilgjengelig på frikanalen.tv (etter 15 minuter).

Før dette er ferdig er det mulig å reservere sendetid (allerede etter oppretting av innslaget). Gå inn på programmering av sendeplan - drag and drop klipp fra venstre og inn i kalenderen til høyre.

Eksportering fra Final Cut:

DV AVI eksportering fra det mest brukte programmet på MAC (Final Cut Pro) gjøres som beskrevet under. Det anbefales at du setter sekvensen til DV-PAL først så du er sikker på at det du eksporterer får riktig fieldorder. Materiale som da trekkes ned på tidslinja/sekvensen, konverteres til lower field automatisk. Det legges på et shift fields-filter for kilder som er upper, og det gjelder nesten alt annet enn DV-kilder.

File - Export - Using quicktime conversion - Velg format AVI - Trykk på options - På video settings velg DV-PAL, 25 frames, best quality, 16:9, interlaced - På audio settings velg none (uncompressed), 48kHz, 16 bit, stereo - Trykk OK - Gi filen ett navn og save

Eksporteringsverktøy med mulighet for DVD-ripping og støtte for QT MOV:

Vanligvis bruker man redigeringsverktøyet til å eksportere videoen. Det finnes også gratis verktøy som gjør det enkelt å konvertere materialet ditt til rett format. "Streamclip" kan også eksportere direkte fra DVD eller fra MOV-filer til vårt format, DV AVI.  De fleste redigeringsverktøy har ikke støtte for DVD ripping. Vi anbefaler derfor å laste ned "Streamclip" for PC:

http://www.squared5.com/svideo/mpeg-streamclip-win.html

Alternativt "Streamclip" for mac:

http://www.squared5.com/svideo/mpeg-streamclip-mac.html

Har du en DVD som skal konverteres, er det også nødvendig å laste ned følgende komponent for å kunne dekode MPEG 2-strømmen:

http://www.filehippo.com/download_quicktime_alternative/?2615

Denne krever at du først avinstallerer "Quicktime" på din maskin (control panel -> add/remove program).

Enkelte DVD-er har kopisperre som gjør det vanskelig å "rippe" de. Da må man evt bruke DVD-Decrypter før eksporten.

http://www.doom9.org/index.html?/dvddec.htm

Om du skal være helt sikker på at du eksporterer filen/DVD din til riktig format, så er det bare å følge innstillingene i bildet under.

Først velger du File -> open File og velger filen du skal eksportere.

Alternativt File -> Open DVD og velger tittelsporet du skal eksportere

I begge tilfellene setter man inn- og utpunkt for å begrense det man tar ut ved å trykke henholdsvis i og o.

NB! Det er kun dersom du eksporterer en DVD (der toppnivåene i lyden normalt er 0 dBFS) at du trenger å dempe med -9dB. På videofiler der toppene ligger på -9 dBFS, skal man ikke dempe lyden. Cropping må være valgt for at lyden skal bli dempet (en litt ulogisk greie, men sånn er det).

Dersom kilden din er 4:3 skal forholdet X/Y stilles om til 0.75 for å gjøre bildet anamorft (høyt og slankt)

Dersom kilden er 16:9 skal forholdet X/Y være 1, altså uendret.

Pga en bug i MPEG streamclip må man også fjerne sorte striper på venstre og høyre side. Velg "cropping", "destination" fra rullgardinen og skriv inn 8 på left og right. Men denne feilen er ikke sikkert at gjelder for din versjon. Prøv derfor en eksport uten cropping først.

 

 

Teksting av innslag:

Det er mulig å bruke gratisprogrammet Virtual dub for å "brenne inn" tekst på din video. Følg denne forklaringen, lag en "uncompressed" video (stor fil) og ta filen inn i "MPEG streamclip" for å lage TV-vennlig format som forklart over:

http://www.raymond.cc/blog/archives/2007/12/14/how-to-add-and-burn-subtitles-to-avi-permanently/

PS: Kan være nødvendig å installere følgende samling med codecer først:

http://www.free-codecs.com/download_soft.php?d=5232&s=99

Video fra youtube:

Det er mulig å laste ned video i høy kvalitet fra Youtube. Denne videoen kan sendes på Frikanalen under forutsetning av at du har rettigheter til bruk av innholdet. Lim inn URL til videoen fra youtube i URL-feltet du finner på http://keephd.com. Deretter dukker kildefilene opp like under. Høyreklikk på den nederste linken med høyest kvalitet (av typen mp4) og velg "lagre mål som". Filen bør være HD for å kunne sendes på TV.

Alternativt kan du skrive ordet "kick" foran "youtube.com" i URL'en og du får opp noen knapper du kan trykke på for å laste ned kildefilen. Den knappen lengst til venstre over videovinduet gir best kvalitet (og er mp4).

Denne filen kan lastes opp til Frikanalen på vanlig måte og vil automatisk bli konvertert til vårt sendeformat (Må være mp4. Flv er ikke støttet). 

 

VedleggStørrelse
MPEG_streamclip_NY_med_cropping.jpg65.22 KB